top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Ar vēsturisku fotogrāfiju izstādes atklāšanu Cēsu klīnika sāk savu 260. jubilejas mēnesi

Updated: Aug 1, 2022

4. jūlijā apritēs 260 gadi kopš Cēsīs dibināta pirmā slimnīca jeb medicīniskās palīdzības punkts, kas darbojās galvenokārt kā izolators infekcijas slimību ārstēšanai. Tajā sākotnēji strādāja viens ārsts un varēja uzņemt 10 pacientus.

Kopš tā laika Cēsīs ir dzīvojušas un strādājušas daudzas mediķu dinastijas, rūpējoties par cēsnieku un apkārtnes iedzīvotāju veselību. Arī tagadējā Cēsu klīnikas ēka durvis pacientiem vēra vasaras viducī – 1975. gada 12. jūlijā.


Lai atgādinātu par īpašo mantojumu, ārstniecības attīstību, kā arī spilgtu personību – mediķu darba gaitām, klīnikas telpās šodien tika atklāta vēstures faktu fotoizstāde. Izstādes atklāšanā piedalījās Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa.


12 stāstos ietverts laika periods no 1762. gada līdz mūsdienām. Tas ir neliels ieskats bagātīgajā materiālu klāstā – publikācijās un fotogrāfijās, laika biedru liecībās, kas uzkrātas Cēsu klīnikas arhīvā.


Izstādes tapšanā nozīmīgu ieguldījumu deva un interesantākos foto materiālus palīdzēja atlasīt ilggadējā galvenā ārste Anda Skrastiņa. Savukārt, pateicoties bijušajai acu ārstei Irēnai Dubultei, kļuva pieejams plašs, sistematizēts periodisko izdevumu publikāciju apkopojums, kas atspoguļo Cēsu novada mediķu gaitas pēdējo 40 gadu laikā.

Izstāde izvietota Cēsu klīnikā, Slimnīcas ielā 9, 1.stāva gaitenī un kafejnīcas iekšpagalmā. Interesentiem tā būs apskatāma visu jūliju.


“Šodien Cēsu klīnikai ir svarīga loma novada iedzīvotāju veselības uzlabošanā, pildot tos uzdevumus, kuri mums kā trešā līmeņa neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcai ir uzticēti. Ar saviem 312 darbiniekiem esam viens no diviem lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem Cēsu novadā, pērn nomaksājot nodokļos 2,3 miljonus eiro. Esam līdz tam izauguši un vēlamies šo statusu arī noturēt. Pēdējo gadu pieredze Latvijā ir atgādinājusi, ka medicīna ir stratēģiski svarīga nozare, kam ir liela ietekme pat uz valsts drošību. Ir būtiski vairot izpratni par veselības aprūpes lomu un katra cilvēka veselības pratību”, izstādes atklāšanā uzsvēra Ingūna Liepa.


Cēsu klīnikas jubilejas mēneša noslēgumā, 29. jūlijā plkst. 15.00, plānots pasākums darbiniekiem – jubilejas dārza svētki Cēsu klīnikas iekšpagalmā. Mīļi gaidīsim arī bijušos kolēģus, kuri sirdī jūtas piederīgi šai ārstniecības iestādei.

Vairāk informācijas, zvanot Cēsu klīnikas sabiedrisko attiecību speciālistei uz tālr. 26514650.



bottom of page