top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Cēsu klīnikā uzstādīta jauna divu detektoru digitālā rentgena iekārta

Turpinot īstenot ERAF projektu “Infrastruktūras un medicīnas tehnoloģiju atjaunošana Cēsu klīnikā un medicīnas tehnoloģiju iegāde Vidzemes slimnīcā, kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai Vidzemē”, projekta nr.9.3.2.0/18/I/019, maijā iegādāta moderna un jaudīga divu detektoru digitālā rentgena iekārta. Tā nodrošinās augstāku izmeklējumu kvalitāti gan neatliekamās palīdzības un ambulatorajiem pacientiem, gan pacientiem nodaļās, mazāku apstarojumu, kā arī saīsinātu izmeklējuma veikšanas laiku, nodrošinot iespēju stundas laikā veikt vairāk izmeklējumu. Diagnostikas nodaļas speciālistiem darbs ar mūsdienīgo tehnoloģiju sniegs jaunas zināšanas un vairos profesionālo pieredzi ergonomiskākā darba vidē.

Fotoattēlā no labās: vecākais radiologa asistents Jeļena Andžāne un radiologa asistents Aira Upane


Taiga Galeja Gruntmane, galvenā medicīnas māsa un Eiropas projektu vadītāja, stāsta par projekta īstenošanas gaitu: “Saskaņā ar noslēgto līgumu par divu detektoru digitālā rentgena iegādi un uzstādīšanu, pēdējo nedēļu laikā ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi: demontēta vecā rentgena iekārta, kas bija paredzēta neatliekamās palīdzības sniegšanai un atradās tuvāk uzņemšanas nodaļai, uzstādīta jaunā iekārta, kā arī īstenotas apmācības visam personālam. Šonedēļ sākam pacientiem veikt rentgenoloģiskos izmeklējumus ar jauno tehnoloģiju. Šogad iecerēts demontēt arī otru veco rentgena iekārtu, kas tiek izmantota ambulatorajiem pacientiem. Līdzšinējās iekārtas bija tehniski tik novecojušas, ka turpināt tās uzturēt un ar tām strādāt būtu ļoti lielas izmaksas un risks kādā brīdī palikt bez iekārtām, jo to rezerves daļas ražotājrūpnīcas vairs nepiedāvā.”


Jeļena Andžāne, vecākais radiologa asistents, komentē jaunās tehnoloģijas radītos ieguvumus: “Līdz šim strādājām ar divām rentgena iekārtām, tāpēc, uzstādot jauno, lielākais izaicinājums būs pielāgot tai atbilstošāko darba organizāciju. Kā lielākos ieguvumus saskatu izmeklējumu veikšanas ātrumu un attēlu labo kvalitāti, kā arī mazāku apstarojumu pacientiem. Digitālos uzņēmumus varēsim redzēt uzreiz, tas ietaupīs laiku, pacientiem nevajadzēs gaidīt, kā tas bija līdz šim. Turklāt jaunā tehnoloģija ir ieguvums arī speciālistiem. Būs ērtāk un vienkāršāk strādāt, iekārta ir viegli manipulējama, piemēram, lampu augstumu var regulēt automātiski. Svarīgi tas, ka darbiniekiem tā ir iespēja apgūt jaunas zināšanas, attīstīties profesionāli un augt līdzi laikam.”


Fakti par jauno divu detektoru digitālā rentgena iekārtu

· Tā ir jaudīga, 65 kW digitalizēta rentgeniekārta.

· Iekārtu veidojis pasaulē pazīstams diagnostikās radiogrāfijas sistēmu ražotājs – Dienvidkorejas medicīnas tehnoloģiju kompānija “DRGEM Corporation” ar gandrīz 20 gadu pieredzi nozarē.

· Iekārtai ir augstas izšķirtspējas un jutības digitāli detektori (3072 x 3072 pikseļi), kas ļauj iegūt izcilus attēlus ar nelielu apstarojumu.

· Laiks no ekspozīcijas līdz pilna attēla iegūšanai uz ekrāna ir 5 sekundes.

· Pilnībā motorizēta virsma uzņēmumu veikšanai, vertikālais statīvs, teleskopiskā kolonna, kas padara darbu ergonomisku, ērtu un ātru.

· Darba stacija aprīkota ar 23 collu LCD skārienjūtīgu monitoru.

· Iekārtai ir iebūvēti 1280 izmeklēšanas iestatījumi.

bottom of page