top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Sadarbībā ar Vigo sākam digitālas terapijas pilotprojektu insulta pacientiem

Updated: Oct 3, 2023

Cēsu klīnika ir pirmā veselības iestāde valstī, kas insultu pārcietušajiem stacionāra pacientiem sāk piedāvāt jaunu, Latvijā radītu programmu, kuras mērķis ir paātrināt šo cilvēku atlabšanu un atgriešanos dzīvē. Lietojumprogramma Vigo nodrošina biežāk lietoto insulta rehabilitācijas programmu pieejamību mājas apstākļos vai brīžos, kad speciālista nav blakus. Tā tiek individuāli pielāgota katra insultu pārcietušā vajadzībām.


“Laikā, kad daudzas ārstniecības iestādes arvien vairāk sāk novērtēt pacientu attālinātās konsultēšanas iespējas, Cēsu klīnika ir spērusi nozīmīgu soli moderno tehnoloģiju pielietošanas jomā. Ir skaidri redzams, ka slimnīcas vadība un personāls domā stratēģiski, un man par to liels prieks. Tā kā pats esmu uzaudzis Cēsīs, tad jūtos pagodināts, ka mana dzimtā pilsēta atkal pierāda savu progresīvo garu. Līdzīgu iniciatīvu ir izrādījušās arī citas ārstniecības iestādes ne tikai Latvijā, un esam pārliecināti, ka tās varēs daudz mācīties no Cēsu piemēra”, komentē Vigo dibinātājs Kristaps Krafte.


Pilotprojekts Cēsu klīnikā ilgs trīs mēnešus. Tā laikā paralēli ierastajām speciālistu klātienes konsultācijām un fizioterapijas nodarbībām digitālās terapijas lietojumprogrammu bez maksas būs iespēja izmēģināt klīnikas stacionāra pacientiem. Cēsu klīnikas neirologs Inese Irbe, kas koordinē sadarbību ar programmas izstrādātājiem, stāsta par pilotprojekta mērķiem un pacientu ieguvumiem.

Kā darbojas šī programma?

Vigo darbojas kā digitāls asistents rehabilitācijas procesā pacientiem pēc insulta. Pašlaik process vēl nav pilnībā automātisks, taču ir ceļā uz to. Katram pacientam atbilstošāko programmas veidu, izvērtējot individuāli katra funkcionālās spējas, saplāno speciālisti. Vislielākais ieguvums pacientam ir tas, ka šī terapija palīdz nosegt periodu no ārstēšanās slimnīcā līdz iespējai sākt rehabilitācijas programmu klātienē kādā no rehabilitācijas iestādēm. Tas dod ne tikai fizisku labumu, bet arī emocionālu, jo emocionālais atbalsts insulta pacientiem ir ne mazāk svarīgs. Šī terapija var palīdzēt motivēt pacientus, lai viņi paši strādā savas veselības labā, un lai viņiem šis process ir interesants. Tāpēc izstrādātāji paredzējuši spēles elementus ar virtuālu apbalvojumu pēc katra uzdevuma.

Kāda ir Cēsu klīnikas loma pilotprojektā?

Iegūstot plašāku klīnisko pieredzi, varēsim izstrādāt vadlīnijas tam, kuriem pacientiem Vigo digitālā terapija ir maksimāli noderīga un kam tā diemžēl neder. Tāpat arī strādāsim pie algoritma, kas standartizēs lietotāju iepazīstināšanu ar Vigo un izrakstīšanu lietošanai mājās. Šī pieredze pēc tam noderēs arī citām slimnīcām. No programmas izstrādātājiem esam saņēmuši aprīkojumu – statīvu ar planšeti, kā arī tiesības izmantot programmas demo versiju.

Kuriem pacientiem prioritāri to piedāvāsiet?

Tie būs pacienti ar akūtu insultu, kuri ārstēsies Cēsu klīnikā. Plānojam programmu piedāvāt vairumam pacientu, kam komunikācijas spējas to atļaus lietot.

Vai šāds rīks būs noderīgs arī pacientiem, kam insults bijis pirms gada vai senāk?

Mērķauditorija Vigo tomēr ir akūtie pacienti. Taču pacientiem ar senāk notikušu insultu ir svarīgi rehabilitāciju uzturēt tādā līmenī, lai saglabātu iepriekš sasniegto rezultātu.

Kā veidosies sadarbība ar citiem klīnikas speciālistiem?

Lietojumprogrammas novērtējums ir starpdisciplinārs – tas ir komandas darbs. Tāpat kā līdz šim, tiks piesaistīti ārsts rehabilitologs un fizioterapeits, kuri nāks pie pacientiem, strādās ar viņiem klātienē un varēs novērtēt ieguvumus. Jo šie speciālisti ar katru pacientu strādā konkrētu laiku, bet digitālo terapiju pacienti varēs izmantot stacionārā brīvajā laikā. Līdz ar to pacienti noteikti būs ieguvēji.


Vigo dibinātājs ir Kristaps Krafte, kurš, studējot Inovācijas veselības aprūpē Kopenhāgenā un Roterdamā, pievērsās insulta ārstēšanas efektivitātes novērtēšanai. Vigo līdzdibinātājs ir neiroķirurgs Jānis Šlēziņš, kam ir pieredze, strādājot Latvijā, Lielbritānijā un Portugālē. Vigo sadarbības partneri ir NRC Vaivari. Papildu informācijai apmeklējiet Vigo mājas lapu www.vigo.health.

bottom of page