top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Cēsu klīnika sākusi mākslīgā intelekta risinājumu izmantošanu medicīniskās dokumentācijas izveidē

Cēsu klīnikas speciālistu ikdienā pamazām ienāk mākslīgais intelekts. Ārstiem nodaļās un operāciju zālē, gatavojot operāciju aprakstus un pacientu izrakstus, talkā nāk runas atpazīšana un pārveidošana rakstītajā tekstā. Ja agrāk speciālisti medicīnisko dokumentu saturu diktēja un tekstus vēlāk pārrakstīja diktofona centra darbinieces, tagad šo darbietilpīgo procesu operatīvi veic tehnoloģijas, izmantojot balss atpazīšanas sistēmu. Turklāt runas atpazīšana notiek jau diktēšanas laikā, un rezultāts ir redzams uzreiz.

 

Gandrīz desmit speciālisti jau apmācīti sistēmas lietošanai un sākuši to izmantot, pārējie ārsti pakāpeniski turpina tās apgūšanu. Viens no pirmajiem ir arī Cēsu klīnikas otolaringologs Dins Sumerags, kurš nākamajā dienā pēc sistēmas izmēģināšanas padalījās: “Vakar Cēsu klīnikā pirmo reizi sadarbojos ar mākslīgo intelektu, kas integrēts diktofona vietā. Agrāk operācijas gaitu un izrakstus pacientiem diktēju diktofona darbiniecei. Tagad darbinieces vietā ir "robots", kas atpazīst manu balsi un pieraksta visu, ko diktēju, tāpat piedāvā arī izmantot iepriekš diktētās sagataves un pacienta datus. Ļoti ērti. Padomāju, labi, ka nav daudz robotu, kas prot operēt pacientus. Prieks, ka Cēsu klīnika iet laikam līdzi! 

 

Risinājumu izstrādājis SIA “Assistentis”, un tas ir savienots ar citām Cēsu klīnikas sistēmām, kas ievērojami atvieglo ārstu darbu medicīniskās dokumentācijas aizpildīšanā, kā arī optimizē kopējos klīnikas resursus.


Balss atpazīšanas sistēmas infografika

bottom of page