top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Cēsu klīnikas dermatologi jūnijā veiks dzimumzīmju bezmaksas pārbaudes melanomas diagnosticēšanai

Vasara ir laiks, kad cilvēki pievērš vairāk uzmanības savas ādas veselībai. Lai veicinātu agrīnu ādas vēža melanomas diagnostiku, solidarizējoties ar pacientu biedrības “Soli priekšā melanomai” centieniem mazināt slimības izplatību, Cēsu klīnika organizē akciju, kuras ietvaros 10., 17., 22. un 25. jūnijā dermatologi, venerologi Santa Ševčenko un Elīza Sālījuma veiks dzimumzīmju bezmaksas pārbaudes.

Uz bezmaksas pārbaudi var pieteikties jebkurš iedzīvotājs, bet īpaši svarīga tā ir gadījumā, ja radušies jauni ādas veidojumi vai kāds no esošajiem ādas veidojumiem, dzimumzīmēm sācis mainīties (maina savu formu vai krāsu). Lai padarītu izmeklējumu vienkāršāk pieejamu, akcijas ietvaros tam nebūs vajadzīgs ģimenes ārsta nosūtījums.


Tā kā izmeklējumu skaits ir ierobežots, tam obligāti iepriekš jāpiesakās, zvanot uz Cēsu klīnikas reģistratūras tālr. 64125634.


Cēsu klīnikas dermatologs – venerologs Santa Ševčenko uzsver: “Savā profesionālajā darbībā saskaros ar to, ka daudzi pacienti nāk ar jautājumiem par ādas veidojumiem. Pēdējā mēneša laikā jau ir bijuši gan pacienti ar baziliomām, gan pirmsmelanomas gadījums. Epidemioloģiskā situācija, kurā dzīvojam kopš pagājušā gada, daļu pacientu ir atturējusi no savlaicīgām pārbaudēm. Tāpēc aicinu izmantot šo iespēju un neatlikt pārbaudi uz vēlāku laiku.”


Kas ir melanoma

Melanoma ir visbīstamākā ādas vēža forma. Tā attīstās no šūnām melanocītiem, kurās veidojas pigments melanīns. Tā izskatās kā dzimumzīme, taču tā aug un mainās. Tā var veidoties jau no esošas dzimumzīmes. Vēl izplatīti tādi ādas vēža veidi kā bazālo šūnu vēzis un plakanšūnu vēzis.

Saskaņā ar SPKC informatīvajos materiālos pieejamiem datiem, deviņos no desmit ādas vēža gadījumiem cēlonis ir UV starojums no saules vai solārija. Ādas šūnām, kas ir bojātas, pastāv lielāks risks kļūt par ļaundabīgām. Pēdējos gadu desmitos Latvijā ādas vēža gadījumu skaitam ir tendence arvien pieaugt. Gadā ar melanomu saslimst vairāk nekā 200 cilvēku, ap 70 mirst, taču dermatologi uzsver, ka to būtu iespējams samazināt ar agrīnu diagnostiku un pareizu ārstēšanu.


Kādos gadījumos ir svarīgi veikt profilaktisko pārbaudi?

Ja redzams jauns ādas veidojums, vai kāds veidojums uz ādas ir mainījies, tam jāpievērš uzmanību. Uz pārbaudi vajadzētu atnākt, ja ir ļoti daudz ādas veidojumu, ja bērnībā ir bijuši saules apdegumi, jo tie atstāj ietekmi uz ādas veidojumiem turpmākajā dzīvē. Jāpārbaudās arī gadījumos, ja kādam ģimenē vai pašiem jau bijusi saskarsme ar ādas vēzi. Piemēram, baziliomas mēdz izveidoties no jauna. Tomēr speciālisti uzsver, ka vismaz reizi dzīvē katram būtu jāpārbauda ādas veidojumus, jo ar neapbruņotu aci var nepamanīt to, ko redz ārsts. Izmaiņām ādā ir iespējams izsekot tikai, regulāri veicot profilaktiskās pārbaudes pie dermatologa. Dermatologs apskata ādas veidojumus ļoti lielā palielinājumā ar dermatoskopu. Tas ļauj diagnosticēt ādas vēzi agrīnā stadijā.


Kā notiek izmeklējums?

Vispirms ārsts ievāc anamnēzi par pacientu: ādas saslimšanām, veidojumiem dzīves laikā, sauļošanās paradumiem, kā arī par ģimenes locekļiem. Pēc tam tiek veikts izmeklējums, apskatot ar dermatoskopu visus veidojumus no galvas līdz kājām. Izmeklējuma ilgums atkarīgs no veidojumu skaita, bet kopumā jārēķinās ar pusstundu. Pacientiem ieteicams vilkt ērtu apģērbu, kuru viegli novilkt un uzvilkt. Ar dermatoskopu iespējams arī nofotografēt ādas veidojumus, lai vajadzības gadījumā būtu iespējams veikt atkārtotu pārbaudi pēc 3 vai 6 mēnešiem un salīdzināt izmaiņas. Aizdomīgu veidojumu gadījumā pacients tiek nosūtīts tālākai izmeklēšanai un ārstēšanai pie ķirurga vai onkologa.


Vaicāta par sauļošanās ietekmi uz ādas veselību, ārste Santa Ševčenko skaidro: “Saule ir kļuvusi ļoti aktīva; no tās jāuzmanās. Īpaši visaktīvākajā laikā, kas ilgst aptuveni no desmitiem rītā līdz četriem pēcpusdienā. Jāuzmana bērnus, lai tie negūtu saules apdegumus. Noteikti jālieto saules aizsargkrēmus, tos uzklājot atkārtoti ik pēc divām stundām, ja uzturaties ārā. Negulēt saulē un neķert brūnumu. Jo teorētiski tas ir ādas bojājums. Mēs cenšamies to saviem pacientiem stāstīt un skaidrot, lai viņi saprastu, ka brūnums vairs nav smukums. Brūna āda bija skaistuma kanons agrāk. Patiesībā, jo gaišāka āda, jo tā ir veselīgāka. Cilvēki beidzot sāk par to aizdomāties. Patiešām – arī balts ir skaisti!”


Akcijas laikā pacientiem būs iespēja saņemt arī vērtīgus drukātus informatīvos materiālus par sauļošanās ietekmi uz ādas veselību un melanomu.

Vairāk informācijas par melanomu: https://soliprieksamelanomai.lv/

bottom of page