top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Cēsu klīnikā veiksmīgi veic jauna tipa mazinvazīvu operāciju

Oktobra beigās ķirurgi Ruslans Kovaļenko un Baiba Gabrāne pirmo reizi Cēsu klīnikā veica jauna veida operāciju, ar nelieliem griezieniem novēršot pacientei nabas trūci un priekšējo muskuļu diastāzi jeb vēdera preses muskuļu izstiepumu.


Ķirurģijas nodaļas virsārste, ķirurgs Baiba Gabrāne stāsta: “Plānveida operācija tika veikta jaunai sievietei situācijā, kas nereti raksturīga sievietēm pēc grūtniecībām. Savā ziņā tā ir arī estētikas operācija, bet šajā gadījumā tā bija nozīmīga pacientes dzīves kvalitātes uzlabošanai, jo diastāze radīja grūtības, stāvot kājās un ceļot smagumus. Operācija ilga aptuveni 1,5 stundu, to veicām laparoskopiski ar trim maziem griezieniem, tāpēc paciente jau nākamajā dienā jutās labi. Operācijas gaitā pats vēdera dobums netika atvērts. Agrāk līdzīgas operācijas veikšanai būtu bijis jāgriež vēders visā garumā.”


Jāpiemin, ka šādas operācijas daudzviet neveic, taču ķirurgam Ruslanam Kovaļenko pirms tam citā klīnikā bija iegūta vajadzīgā pieredze. Savukārt Baiba Gabrāne šāda tipa operāciju vērojusi Polijas profesora vadītās mācībās un klausījusies vairākus referātus šovasar notikušajā Eiropas Endoskopiskās ķirurģijas asociācijas ikgadējā kongresā. “Līdz ar to mums ir uzkrātas zināšanas, lai varētu palīdzēt arī pacientiem ar šāda veida problēmu,” skaidro virsārste.


Pateicamies ķirurgiem un citiem speciālistiem, kuri bija iesaistīti operatīvajā darbā! Anesteziologam reanimatologam dr. Ievai Gaigalai, anestezioloģijas māsai Antoņinai Ņikitinai, kā arī operāciju māsai Intai Liepiņai!

Fotoattēlā no kreisās: ķirurgs Ruslans Kovaļenko, ķirurģijas nodaļas virsārste, ķirurgs Baiba Gabrāne, anesteziologs reanimatologs Ieva Gaigala


bottom of page