top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Foto ieskats: Cēsu klīnikas Bērnu veselības centra seminārs "Vesels un laimīgs bērns drošā vidē"

Ieinteserēti klausītāji, lieliski lektori un katrai ģimenei noderīgas tēmas – ar visjaukākām emocijām aizvadīta Cēsu klīnikas Bērnu veselības centra gada jubileja, kuras ietvaros 18.septembrī rīkojām semināru par dažādiem ar bērnu veselību saistītiem jautājumiem.


Pateicamies mūsu viesiem – VUGD Vidzemes reģiona komandierim Jānim Skrastiņam un sabiedrības informēšanas daļas pārstāvei Sandrai Vējiņai, kas dalījās padomos par bērnu drošību mājās un pareizu rīcību ugunsgrēka gadījumā, kā arī visiem dalībniekiem un bērnu nodaļai uzdāvināja krāsojamās grāmatas un citus bērniem paredzētus uzskates materiālus.

Sirsnīgu paldies sakām speciālistiem: pediatrēm Irēnai Rinkai un Ingai Strazdai, bērnu endokrinoloģei Jurgitai Gailitei, klīniskajai psiholoģei Ivetai Lukjanovai un fizioterapeitei Mārai Krūzei par dalīšanos pieredzē un iedvesmu attīstīt veselīgākus ikdienas dzīves paradumus!


Turpinot pildīt Cēsu klīnikas Bērnu veselības centra misiju, līdzīgus izglītojošus seminārus plānojam īstenot arī nākotnē.

Bērnu veselības centra vadītāja, pediatre Irēna Rinka stāstīja par saslimstību ar infekcijas slimībām un imunitātes veidošanos bērniem, kā arī metodēm, kā šo imunitāti stiprināt dabiskā veidā. Lekcijā "Vai slimot ir normāli" ārste uzsvēra, ka pirmsskolas vecuma bērnam ap 10 saslimšanas gadā, kad vērojama paaugstināta temperatūra, ir normāla situācija.

VUGD Vidzemes reģiona pārstāvji Sandra Vējiņa un komandieris Jānis Skrastiņš atgādināja, ka ģimenē ar bērniem svarīgi gan pārrunāt iespējamo rīcību ugunsgrēka gadījumā, gan izspēlēt to. Vismīļākā un drošākā vieta mājās bērniem pēc viņu pieredzes ir gultiņa vai skapis, diemžēl ugunsgrēka gadījumā šo paslēptuvi labāk neizmantot.

Bērnu endokrinoloģes Jurgitas Gailites ieteikums ir veidot veselīgus ēšanas paradumus ģimenē jau no mazām dienām, jo pētījumi liecina, ka tikai dažos procentos gadījumu aptaukošanās iemesla saknes meklējamas slimībā. Viss pārējais ir ēšanas paradumi - pārlieku lielas porcijas un milzīgs cukura patēriņš.

Zināšanu par pirmās palīdzības sniegšanu nekad nevar būt par daudz! Tā ir informācija, kuru jāapgūst jau tagad, lai krīzes gadījumā nekavējoties varētu sniegt palīdzību bērnam. Par biežākajiem traumu veidiem un palīdzības sniegšanu stāstīja pediatre Inga Strazda.

Pediatre Inga Strazda arī demonstrēja pareizu rīcību aizrīšanās gadījumā zīdainim un bērnam, demonstrējot pirmās palīdzības sniegšanu uz manekeniem.

Fizioterapeite Māra Krūze pievērsa uzmanību kustību nozīmei stājas veidošanā, kā arī iedvesmoja klātesošos izkustēties.

Savukārt klīniskajai psiholoģei Ivetai Lukjanovai visvairāk izdevās iesaistīt klausītājus diskusijā par to, kā veidot pareizu saikni ar savu bērnu, atbalstīt viņu un palīdzēt apmierināt viņa emocionālās vajadzības.

bottom of page