top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Gandrīz 20 jaunieši Ēnu dienas ietvaros apmeklē Cēsu klīniku

Updated: Apr 7, 2022

Šodien, 6. aprīlī, visā Latvijā ir Ēnu diena, kuras mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties savu nākotnes profesiju, gūt priekšstatu un informāciju par dažādu speciālistu ikdienu. Cēsu klīnika deva iespēju jauniešiem ieskatīties uzņemšanas nodaļas ārsta, anesteziologa – reanimatologa, internās medicīnas ārsta, ķirurga, pediatra, radiologa asistenta, ergoterapeita, fizioterapeita un medicīnas māsas ikdienā.


Jauniešu skaits pie mums – Cēsu klīnikā – šogad ir liels, klīnikā viesojās 18 skolēni, kuri bija atbraukuši no dažādām pilsētām: Rīgas, Rūjienas, Limbažiem, Līgatnes, Valmieras, Smiltenes, Ogres un pat Rēzeknes, bija arī Cēsu skolu pārstāvji. Vairāki no viņiem piedalās arī Jauno mediķu skolā, citiem līdz izvēles veikšanai vēl ir mazliet laika.


Valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa un galvenā ārste Inga Skrapce, satiekot jauniešus, dalījās ar atziņām, pieredzi un dažādiem ieteikumiem, lai jauniešiem dotu priekšstatu par klīniku un tās ikdienu. Fizioterapeite, Cēsu klīnikas rehabilitācijas nodaļas vadītāja Līga Rācene, kuras pārziņā ir gan nodaļas darba organizēšana, gan darbs ar pacientiem, aicināja, iedvesmoja un iedrošināja jauniešus aktīvi izkustēties, kā arī iesildīties turpmākajai dienas daļai un deva noderīgus padomus savas veselības uzlabošanai.


Jautājām dažiem jauniešiem, ko viņi paši saka par Cēsu klīnikā pavadīto Ēnu dienu.


Ārstu anesteziologu – reanimatologu ēnoja Katrīna no Rēzeknes (11. klase) un Gerda no Līgatnes (11. klase). Katrīna uz Cēsīm jau atbraukusi dienu pirms Ēnu dienas, jo ceļš, kas jāveic, ir garš. Vērtējot pirmos iespaidus klīnikā, jaunietes uzver, ka Cēsu klīnika ir ļoti moderna un attīstīta, kā arī klīnikas speciālisti ir draudzīgi, laipni un atsaucīgi. Jaunietes ir pārliecinātas par savu izvēli un zina, ka pēc vidusskolas dosies studēt anestezioloģiju – reanimatoloģiju Rīgas Stradiņa universitātē. Gerdas atklājums par anesteziologa – reanimatologa darbu: “Viss nenotiek tikai pie operāciju galda, jo ir dažādi procesi, kas jāveic gan pirms, gan pēc operācijas.”

Katrīna un Gerda, ēnojot anestezioloģi - reanimatoloģi Maigu Ozolu


Pediatru ēnoja Betija Anna no Cēsīm (11. klase), kurai šī ir jau otrā Ēnu diena Cēsu klīnikā. Pirmo reizi viņa ēnoja ķirurgu, bet šogad vēlējās iepazīt pediatra ikdienu. Jauniete ir pārliecināta, ka ar šo profesiju vēlas saistīt savu nākotni: “Papildus es mācos Latvijas Universitātes Jauno mediķu skolā, kur vienu reizi mēnesī piedalos lekcijās. Dažādi lektori mums stāsta visu par un ap medicīnu.” Betija Anna piebilda, ka labam ārstam ir jābūt iecietīgam, pacietīgam, bezbailīgam – drosmīgam un gatavam daudz strādāt, turklāt darbs nav viegls.

Betija Anna kopā ar pediatri Ilzi Dambi


Cēsu klīnikas pediatre Ilze Dambe atzīst, ka jauniešiem, kuriem priekšā ir lielā dzīves izvēle, ir svarīgi redzēt un uzzināt vairāk par darba ikdienu klātienē: “Betijai Annai ir laba doma vasarā pastrādāt klīnikā, piemēram, par sanitāru. Ir ļoti svarīgi būt medicīnai pēc iespējas tuvāk, pirms cilvēks izvēlas kļūt par mediķi. Tas rada pilnīgāku priekšstatu par speciālista un klīnikas ikdienu, kā tas izskatās no pacienta un ārstniecības personāla puses, atceroties, ka galvenā misija ir palīdzēt cilvēkiem.”


Medicīnas māsu NMP un uzņemšanas nodaļā ēnoja Sindija no Smiltenes (10. klase). Viņa jau kopš bērnības zināja, ka saistīs savu nākotni ar medicīnu, jo, būdama maza meitene, bieži skatījās medicīniskus raidījumus un seriālus. Lai arī Sindijas māsīca Norvēģijā šobrīd studē par vecmāti, ģimenē vairāk neviens nav saistīts ar medicīnu, tāpēc viņa vēlas to apgūt. Vērtējot pirmos iespaidus, Sindija atzīst, ka viņa Cēsu klīnikā ir pirmo reizi un ka tā rada mājīgu gaisotni. Šobrīd vidusskolā jauniete mācās klasē, kurā padziļināti māca bioloģiju, ķīmiju un fiziku, kas Sindijai ļoti labi padodas. Pēc vidusskolas apsver ideju doties studēt uz Rīgas Stradiņa universitāti, bet atzīst, ka tā varētu būt arī Latvijas Universitāte. Vēl laiks apdomāt. Nākamgad Sindija plāno pieteikties Jauno mediķu skolā, lai vēl padziļinātāk apgūtu priekšstatu par studijās gaidāmo.


Ceram, ka jaunieši ir guvuši vajadzīgo informāciju no speciālistiem, kā arī iespaidu par klīnikas un speciālistu darba ikdienu. Vēlam visiem veiksmīgi izvēlēties savu nākotnes profesiju, kā arī priecāsimies un gaidīsim jauniešus, kuri pabeigs studijas, pievienoties Cēsu klīnikas kolektīvam! Pateicamies visiem speciālistiem – ēnu devējiem - par atsaucību un dalīšanos pieredzē!





bottom of page