top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Kas ir digitālais darmatoskops, un kā tas palīdz ādas veidojumu diagnostikā

Cēsu klīnikā dažādu ādas veidojumu precīzai diagnostikai kopš vasaras sākuma izmanto digitālo dermatoskopu. Kas ir digitālais jeb videodermatoskops un kādi ir pacientu ieguvumi, skaidro dermatoloģe veneroloģe Santa Ševčenko:


“Dermatoskopija ir neinvazīva, nesāpīga un nekaitīga vizualizācijas metode, kas mūsdienās kļuvusi par nozīmīgu rīku dažādu ādas veidojumu un slimību diagnostikai, īpaši agrīnai ādas vēža diagnostikai.

Ja optiskā dermatoskopija nozīmē, ka veidojums tiek apskatīts ar rokas dermatoskopu tagad un uz vietas, novērtējot to vizuāli “ar aci”, tad video dermatoskopija nodrošina iespēju saglabāt datorā veidojuma precīzus, palielinātus fotoattēlus un novērot to laika gaitā – izmērīt, iezīmēt formas izmaiņas dinamikā. Aizdomīgiem veidojumiem ārsts var veikt atkārtotu izmeklēšanu. Izvērtējot katra pacienta veidojumus, ārsts nosaka individuālu novērošanas laiku, cik bieži nepieciešams veikt dermatoskopiju.


Ādas veidojumu izmeklēšanai izmanto ierīci, kas apvieno spēcīgu apgaismojumu un palielinājumu. Būtiski, ka ar dermatoskopu var izpētīt ādas dziļākās struktūras, kas nav saskatāmas ar neapbruņotu aci. Tas padara izmeklējumu daudz vienkāršāku un precīzāku.

Var novērtēt, vai veidojums ir labdabīgs, vai ļaundabīgs. Piemēram, pēdējā laikā ar video dermatoskopu vairākiem pacientiem Cēsu klīnikā atklātas bazaliomas. Bazalioma ir biežāk sastopamais un salīdzinoši vienkāršāk ārstējamais no ļaundabīgajiem ādas veidojumiem, taču labam ārstēšanas rezultātam ir ļoti būtiski to savlaicīgi diagnosticēt. Jāņem vērā, ka ādas vēzis ir biežākais ļaundabīga audzēja veids, kas skar gan vīriešus, gan sievietes vecumā ap 50 gadiem, taču arvien biežāk tas tiek atklāts arī jaunākiem cilvēkiem. Tāpēc ir svarīgi izmantot iespēju, ka potenciāli onkoloģisku saslimšanu var diagnosticēt savlaicīgi, vienkārši un nesāpīgi. Izmeklējuma laikā pacientam nav specifisku sajūtu, un izmeklēšanai nav nepieciešama iepriekšēja sagatavošanās.


Lai arī izmeklējums notiek tik ātri, tas ir efektīvs un pacientiem pašiem ir pārsteidzoši un interesenti redzēt veidojumus tik lielā palielinājumā, pētīt ādas struktūru.


Pārbaudīt veidojumus pacienti visbiežāk nāk aktīvajā sauļošanās sezonā – vasarā, taču dermatologi kā piemērotāko uzskata laiku pirms sauļošanās sezonas un pēc vasaras, jo tieši saules ietekmē veidojumi mēdz mainīties. Tad varam salīdzināt izmaiņu dinamiku. Taču, ja ir kaut mazākās bažas par kādu ādas veidojumu, to droši var un vajag nākt pārbaudīt jebkurā gadalaikā.


Cēsu klīnikā ambulatori konsultē trīs dermatologi venerologi. Pieteikties valsts apmaksātai vai maksas konsultācijai iespējams ar e-pierakstu cesuklinika.lv vai, zvanot uz reģistratūras tālr.: 64125634


Ārste vēro ādas veidojuma attēlu datorā

bottom of page