top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Par vakcināciju pirms plānveida operācijām


Sakarā ar gripas epidēmijas tuvošanos un ar to saistīto risku plānveida operāciju veikšanai, no 2018. gada 17. decembra Cēsu klīnikā, stājoties uz plānveida operācijām, līdzi ņemt apliecinājumu par veiktu vakcināciju pret gripu. 

Vakcinācijai būtu jābūt veiktai ne vēlāk kā 14 dienas pirms plānotās operācijas. Apliecinājums par vakcināciju ir ieraksts potēšanas pasē vai ģimenes ārsta apliecinājums veidlapā 027/u. Tie pacienti, kuriem vakcinācija kontrindicēta, uzrāda atbilstošu ģimenes ārsta slēdzienu. Šajos gadījumos risinājums tiks meklēts ar ārstējošo ārstu palīdzību, risinot individuāli. 

Pacientu par nepieciešamību vakcinēties informē ārsts, nozīmējot pacientu uz operāciju.

Ja iestāšanās brīdī Cēsu klīnikā netiek uzrādīti vakcinācijas dokumenti, operācijas diena var tikt pārplānota. Ja pacients nevēlas vakcinēties pret gripu, saskaņojot ar ārstējošo ārstu, plānotās operācijas laiku var pārcelt uz periodu pēc gripas epidēmijas beigām.

Šī kārtība ir spēkā no 2018. gada 3. decembra līdz 2019. gada 30. aprīlim. Ja gripas epidēmija beigsies ātrāk, kārtība tiks atcelta.

Vakcinēšanās iemeslus pirms plānveida operācijām skaidro Cēsu klīnikas infekciju slimību kontroles ārste A.Vītola:

"Cēsu klīnika, rūpējoties par pacientu drošību un pēcoperācijas komplikāciju riska samazināšanu, ir noteikusi prasības vakcinācijai pret gripu pirms plānveida operācijām. Visdrošāko profilakses pasākumu – vakcināciju, ieteicams veikt, kad gripas epidēmija vēl nav sākusies. Ņemot vērā gripas epidēmijas ilgumu (līdz pat 14 nedēļām, parasti no janvāra līdz martam) un imunitātes izstrādei nepieciešamo periodu (vidēji 10-14 dienas pēc vakcinācijas), vakcināciju ieteicams veikt vismaz 2 nedēļas līdz plānotai operācijai. Ievadot organismā vakcīnu, tā izraisa antivielu veidošanos, bet neizraisa slimību. Gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīna ir jāizstrādā no jauna, līdz ar ko arī jāvakcinējas ir katru gadu no jauna. 

Mūsu mērķis veikt visu nepieciešamo, lai nepieļautu saslimšanu ar gripu operētajiem pacientiem, jo komplikāciju iespējamība paildzina ārstēšanās laiku slimnīcā un pagarina atveseļošanas periodu.

Vakcinēties pret gripu ir iespējams pie ģimenes ārsta.

Ar sīkāku informāciju par vakcināciju  pret gripu var iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra mājās lapā: https://www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/infekcijas-slimibas/vakcinacija/pret-gripu 

https://www.spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/650

Vidzemes Televīzijas sižets:


bottom of page