top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Prakses iespējas Cēsu klīnikā vērtē studenti

Updated: Mar 23, 2023

Medicīnā svarīga ir pēctecība - zināšanu un iemaņu nodošana jaunajai speciālistu paaudzei. Cēsu klīnika nodrošina prakses iespējas ārstniecības un māszinību studentiem. Februārī un martā praksē Cēsu klīnikā bija trīs RSU un LU 6. kursa ārstniecības programmas studenti, apgūstot iemaņas neatliekamajā palīdzībā, ķirurģijā un pediatrijā. Aicinājām topošos speciālistus padalīties prakses laikā gūtajās atziņās.

Stāsta Agate Kristena Krieviņa, LU Medicīnas fakultātes Ārstniecības programmas 6. kursa studente

Esmu cēsniece. Jau sesto gadu studēju Rīgā. Praksi neatliekamajā medicīnā izvēlējos iziet Cēsu klīnikā. Klīnikas NMP un uzņemšanas nodaļa man bija iepatikusies jau iepriekš, kad šeit neilgu posmu strādāju par māsu palīgu. Pēc tam, trešajā kursā, studiju procesa nolūkos šajā nodaļā gāju arī māsu praksi. Šobrīd brīvdienās strādāju Cēsu NMPD. Šīs un iepriekš minēto pieredžu rezultātā man ir izveidojies patīkams viedoklis un priekšstats par slimnīcas darbu.

Kāds bija pirmais iespaids par nodaļas kolektīvu?

Ļoti pozitīvs. Jau māsu prakses laikā pirms vairākiem gadiem kolēģi bija atsaucīgi, daudz pamācīja, skaidroja un dažādas manipulācijas ļāva veikt pašai. Uzņemšanas nodaļa ir vieta, kur esmu apguvusi pamatlietas, pamatmanipulācijas, piemēram, intravenozās pieejas nodrošināšanu. Jau tolaik zināju, ka labprāt vēl kādu praksi aizvadītu Cēsu klīnikā. Šīs prakses laikā vairāk sadarbojos ar ārstiem, kas ir pretimnākoši un atsaucīgi. Kopā ejam pie pacientiem, iegūstam anamnēzi, veicam fizikālo izmeklēšanu, plānojam turpmāko nepieciešamo izmeklējumu un ārstēšanas plānu, lemjam par pacienta nepieciešamību stacionēšanai vai turpmāko ambulatoro ārstēšanu.

Tāpat kolēģu uzraudzībā mācos korekti veikt dokumentāciju, piemēram, ordināciju aizpildīšanu, izrakstu sagatavošanu u.c. Šajā praksē mana prakses vadītāja ir Dr. Ināra Zande, kas ir gudra, zinoša un pieredzējusi terapeite, taču Cēsu klīnikas uzņemšanas nodaļā man ir iespēja redzēt arī citu profilu pacientus – ķirurģiskus, traumatoloģiskus, kā arī pediatriskus.


Pirmajā prakses dienā iepazinos ar divām ārstēm rezidentēm, kuras labprāt dalījās savā pieredzē un pastāstīja vairāk par rezidentūras iespējām. Prieks redzēt, ka Cēsu klīnika piesaista jaunos speciālistus.

Vai esat domājusi tālāk par rezidentūru un specializāciju?

Es vēlos būt otolaringologs. Izvēlētajā specialitātē saista iespēja strādāt gan ar bērniem, gan pieaugušajiem, tāpat darboties ar terapiju un arī praktiski – ķirurģiski. Specialitāte paver plašas iespējas darba ziņā: iespēju strādāt gan lielākajās valsts slimnīcās, gan reģionos, kur šo speciālistu īpaši trūkst, gan privātajā sektorā.

Kādas vēl iegūtas atziņas prakses laikā?

Līdz šim praksē pavadītais laiks ir bijis dinamisks, pieredzēta liela pacientu plūsma uzņemšanas nodaļā, kā arī redzēti dažādu profilu pacienti. Prieks redzēt, kā kolektīvs savā starpā sadarbojas, nodrošinot palīdzību. Ceru man izdevās pielāgoties šai veiksmīgajai kolēģu sadarbībai, kas noteikti stiprināta gadu laikā, nebūt traucēklim, atrast savu vietu un devumu, ar kuru varēju būt noderīga. Esmu sapratusi, ka komandas darbs un cieņpilna attieksme vienam pret otru, par ko māca dažādās studiju programmās un tik bieži runā semināros un citviet, patiesi ir atslēga uz veiksmīgu un savlaicīgu pacientu aprūpi, diagnostiku un ārstēšanu.

Citiem studentiem, īpaši jaunāko kursu, iesaku jau māsu praksi izvēlēties slimnīcā, kas interesē, jo pēc tam nākamajā praksē ir drošāk atgriezties. Man tā bija. Gan nodaļas, gan arī slimnīcas dinamiku biju iepazinusi jau iepriekš, līdz ar to pirmās prakses dienas nebija jāzaudē, pārdzīvojot adaptācijas periodu. Arī lielākā daļa kolēģu mani atcerējās. Visu iepriekš minēto sasummējot, veiksmīgi varēju aizvadīt praksi, jo pēc instruktāžas iziešanas un formalitāšu sakārtošanas uzreiz varēju sākt darboties. Paldies par iespēju!

Medicīnas studentes portrets un citāts par prakses iespējām Cēsu klīnikā


bottom of page