top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Uzmanību – latvāņi!

Cēsu klīnikas NMP un uzņemšanas nodaļas speciālisti aicina būt ļoti uzmanīgiem saskarsmē ar latvāņiem, kā arī pieskatīt bērnus, lai tie nekādā gadījumā netuvotos indīgajiem augiem! Šajā nedēļas nogalē NMP un uzņemšanas nodaļā vērsušies trīs pacienti, kuri guvuši apdegumus no saskarsmes ar latvāņa šūnsulu.

Latvāņa šūnsulai saskaroties ar ādu, ultravioleto staru ietekmē rodas apdegumi, kas var radīt I – III apdeguma pakāpei līdzīgus audu bojājumus. Pieskaršanās augam nav sāpīga, un apdegumi var veidoties pēc vairākām (15 – 20) stundām pēc saskarsmes ar augu. Taču pēc tam apdegumi ir ilgi dzīstoši un sāpīgi.

Jāņem vērā, ka apdegumus var gūt arī netieši, pat pēc vairākām dienām, uzvelkot to pašu apģērbu, ja apģērbs nonāk saskarsmē ar saules gaismu un mitrumu. Tāpēc pēc saskarsmes ar latvāņiem obligāti jānomaina un jāizmazgā drēbes. Nedrīkst atkārtoti vilkt mugurā darba apģērbu, kas izmantots, pļaujot latvāņus.

Cilvēkiem ar dažādu jūtību ir atšķirīga reakcija gan uz šūnsulu, gan tvaikiem un specifisko smaržu. Jutīgākam cilvēkam var palikt slikti arī no latvāņa smaržas. Īpaši jāuzmanās alerģiskiem cilvēkiem, kurus latvāņu sula ietekmē vairāk.

Kā rīkoties pēc saskarsmes ar latvāņu šūnsulu?

  • Pēc saskarsmes ar auga šūnsulu nepieciešams sargāties no atkārtotas pieskaršanās augam un mazgāt skarto vietu ar ūdeni un ziepēm apmēram 15 minūtes.

  • Ja šūnsula nokļuvusi acīs, tās nepieciešams skalot, pagriežot galvu tā, lai skalošanas laikā kaitīgās vielas netiktu ieskalotas otrā acī.

  • Trīs diennaktis jāizvairās no saules stariem, kas aktivē latvāņa sulā esošās vielas. Nepieciešams dzert daudz šķidruma, lai izvairītos no dehidratācijas.

  • Nekādā gadījumā nevilkt mugurā to pašu apģērbu, pirms tas izmazgāts.

  • Ja rodas čūlas, gūti lielāki apdegumi, kā arī gadījumos, kad šūnsula iekļuvusi acīs, nepieciešams vērsties pie ārsta.

Vairāk informācijas par latvāņiem un no tiem gūtiem apdegumiem: https://www.vaad.gov.lv/lv/latvana-bistamiba-un-darba-aizsardzibas-prasibas



bottom of page