top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Vairogdziedzera slimību diagnostikas un ārstēšanas iespējas Cēsu klīnikā

13. oktobrī Cēsu klīnikā notika konference “Vairogdziedzera diena”, kuru apmeklēja vairāk nekā 20 Cēsu un tuvāko novadu ģimenes ārsti, kā arī klīnikā strādājošie speciālisti, lai uzzinātu aktuālo informāciju par vairogdziedzera slimību diagnostikas un ārstniecības iespējām. Konferencē pieredzē dalījās Cēsu klīnikas speciālistu komanda: otolaringologs Dins Sumerags, endokrinologs Lelde Krūzmane un ķirurģijas nodaļas virsārste, ķirurgs Baiba Gabrāne, kas ir arī šīs ieceres iniciatore.

Aicinājām ķirurģijas nodaļas virsārsti Baibu Gabrāni pastāstīt par ārstēšanas iespējām Cēsu klīnikā.


Kāda veida palīdzību varam nodrošināt pacientiem vairogdziedzera problēmu gadījumos?

Cēsīs pakāpeniski tiek attīstīts endokrinoloģijas dienests un pilnveidotas iespējas, kuras vairogdziedzera saslimšanu gadījumos kā komanda varam nodrošināt pacientiem. Cēsu klīnikā ir pieejams endokrinologs un radiologi, ķirurgi un otolaringologs. Katrs speciālists savas kompetences ietvaros sniedz palīdzību pacientiem, sākot ar vairogdziedzera slimību diagnostiku, nosūtīšanu uz izmeklējumiem, piemēram, ultrasonolgrāfiju, biopsiju, scintigrāfiju, asins analīzēm, lai izvērtētu vairogdziedzera funkciju. Endokrinologs veic dažādu patoloģiju medikamentozo terapiju, bet, ja ir nepieciešamība, tiek nodrošināta arī vairogdziedzera ķirurģiska ārstēšana. Pirms un pēc operācijām otolaringologs Dins Sumerags var pieslēgties, lai izvērtētu pacienta balss saišu stāvokli. Pilnvērtīgai komandai vēl pietrūkst radiologa-terapeit, kā arī ultrasonogrāfijas speciālista, kurš veiktu punkcijas biopsijas (šobrīd tās var veikt Valmierā un Rīgā).


Vai vairogdziedzeri ir jāpārbauda regulāri un ja jā, no kāda vecuma?

Ja nav nekādu simptomu, vairogdziedzeri pārbaudīt nav vajadzības. Vairogdziedzeri parasti izmeklē, ja ir simptomi, un tie var būt ļoti dažādi. Citreiz tā ir spiedoša sajūta rīklē, rīšanas traucējumi vai grūtības elpot. Pie vairogdziedzera pazeminātas funkcijas tas var būt nogurums, aukstuma sajūta, miegainība, var pieaugt svars. Lai gan tas nav obligāti. Kopumā ņemot, pacienti šo sajūtu raksturo, kā – dzīvot ir grūti. Citreiz vairogdziedzera darbības traucējumus pamana tāpēc, ka cilvēks mēģina zaudēt svaru, bet viņam tas neizdodas. Ja vairogdziedzera funkcija ir pastiprināta (hipertireozes gadījumā), sajūtas ir pretējas – karsti, karstums kakla rajonā, svīšana, nemiers, var būt roku trīce, svara zudums.

Vairogdziedzeris ir viens no orgāniem, kas stresa un pārpūles apstākļos mēdz niķoties.


Mūsdienās steiga un stress ir gandrīz visiem…

Bet vairogdziedzeris nav vienīgais, kas uz to noreaģē. Proti, automātiski tas nenozīmē, ka vairogdziedzeri būs jāārstē. Katram cilvēkam ir lielāka vai mazāka predispozīcija kādām veselības problēmām. Ja cilvēkam vairogdziedzera funkcija jau ir nedaudz traucēta, bet klīniski nav izpausmju, stress vai kāds cits ārējs faktors (piemēram, tiek uzņemts liels joda daudzums), var pastiprināt problēmu un manifestējas simptomi.


Kā tiek ārstēti vairogdziedzera mezgli un cistas, tās nav obligāti jāoperē?

Nē. Šeit tiek izmantota radioloģiskā sadaļa, kur izstrādāta speciāla klasifikācija vairogdziedzera veidojumiem, vērtējot TIRADS skalā no 1 – 5. Radioloģiski ir noteiktas pazīmes, pēc kurām klasificē vairogdziedzera veidojumus un atkarībā no pakāpes, kas tiek piešķirta, aprēķina riskus. Par vērtējumu 1 – 2 vispār nav jāsatraucas, pie 3 veidojumu ir jānovēro u n apsverama veidojuma punkcija. Gadījumos, kad riski ir paaugstināti, vajag novērot vai punktēt, vai arī ķirurģiski izņemt bojāto daivu, veidojumu vai visu vairogdziedzeri.


Cik izplatītas ir vairogdziedzera saslimšanas uz citu slimību fona?

Jāatzīst, salīdzinot ar visu citu slimību klāstu, nav daudz. Endokrinologam lielākā pacientu daļa noteikti ir cukura diabēta pacienti. Taču arī vairogdziedzera problēmas ierindojas TOP 3. Ķirurgiem stipri mazāk, tāpēc visi ķirurgi vairogdziedzerus nemaz neoperē. To dara tie, kas izvēlējušies specializēties šajā jomā. Mēs Cēsu klīnikā esam sākuši strādāt ar šo profilu. Esam trīs ķirurgi, kuri ir gana daudz piedalījušies vairogdziedzera operācijās citās klīnikās, tostarp Vācijā un Zviedrijā, Latvijas universitāšu slimnīcās (RAKUS un PSKUS), un vēlamies turpināt izmantot iegūtās zināšanas šeit – Cēsīs.


Kā būtu jārīkojas cilvēkam aizdomu gadījumā par vairogdziedzera saslimšanu?

Pirmais speciālists, pie kura vērsties, noteikti ir ģimenes ārsts. Ģimenes ārsts izvērtēs sākotnējo situāciju, nosūtīs pacientu uz analīzēm, ultrasonogrāfijas izmeklējumu un tālāk vajadzības gadījumā – pie endokrinologa vai cita speciālista. Līdz šim lielākā daļa pacientu devušies ārstēties uz Rīgu, bet lielās noslodzes dēļ, universitāšu slimnīcās kopējais gaidīšanas laiks var būt līdz 9 mēnešiem. Mūsu priekšrocība ir tā, ka Cēsīs varam ieplānot un palīdzēt ātrāk, kā arī šī reģiona iedzīvotājiem Cēsu klīnika iespējams ir vieglāk sasniedzama ar pieejamo transportu. Vienīgi jāpiebilst, ka neoperējam onkoloģiskos pacientus, bet visas pārējās patoloģijas gan.

Vēl es gribētu, lai pacienti ar paātrinātu vairogdziedzera aktivitāti, kuri saņem ārstēšana Tirazolu ilgstoši, periodiski tiek izvērtēti vai medikamentozā terapija ir pietiekoši efektīva. Tirazols ir toksisks medikaments, kuru nevajadzētu lietot ilgāk kā 2 gadus. Šādā gadījumā jāizvēlas cita ārstēšanas metode – operācija vai radioaktīvais jods.


bottom of page