top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Veiksmes un attīstības gads Cēsu Klīnikā

Cēsu Klīnikā šis gads bijis pozitīviem notikumiem bagāts – ir attīstījušies veselības aprūpes pakalpojumu veidi, par ko lielākoties jāpateicas esošajiem darbiniekiem un jaunu speciālistu piesaistei, ir iegādātas jaunas medicīniskās tehnoloģijas, domājot gan par pacientu drošību un ērtību, gan darbinieku darba vides uzlabošanu, kā arī esam saņēmuši daudz pozitīvu atsauksmju no Klīnikas pacientiem. 

Personāls

Cēsu Klīnika ir viens no Cēsu novada lielākajiem uzņēmumiem, kā arī būtisks nodokļu maksātājs. Pēc darbinieku skaita Cēsu Klīnika nodrošina darba vietas 290 strādājošajiem, no kuriem 75% ir pamatdarbā strādājošie, savukārt 25% darbinieku Cēsu Klīnika ir blakusdarbs.

Lūkojoties plašāk, ārstniecības personu trūkums joprojām ir nopietna problēma veselības nozarē visos valsts reģionos. Arī Cēsu Klīnikā joprojām ir specialitātes, kurās medicīnas personāla nodrošinājums ir nepietiekams, taču gadu no gada situāciju mērķtiecīga darba un dotāciju rezultātā izdodas uzlabot. Šogad ir izdevies piesaistīt darbam Cēsu Klīnikā 16 ārstus, trīs rehabilitācijas speciālistus, septiņas medicīnas māsas un trīs māsu palīgus. Kā arī Cēsu Klīnika ir noslēgusi līgumus ar 13 jaunajiem ārstiem, par darba attiecībām pilna darba laika apjomā pēc rezidentūras beigšanas Cēsīs.

Cēsu Klīnika ļoti atsaucīgi praksēs pieņem studentus, lai apmācītu un ieinteresētu topošos speciālistus un praktikantu skaits aug.

Ārstniecība, diagnostika un slimību profilakse

Katru dienu Cēsu Klīnikas neatliekamās medicīniskās palīdzības un uzņemšanas nodaļā pēc palīdzības griežas 35 līdz 45 pacienti. Palīdzību pacientiem nodrošina četri dežūrējošie speciālisti: internists, pediatrs, ķirurgs vai traumatologs un anesteziologs reanimatologs, kā arī tiek nodrošināta diennakts laboratoriskā un radioloģiskā diagnostika. Savukārt darbdienās ir pieejams arī neirologs un ginekologs. Cēsu Klīnikā ārstēto pacientu skaits jau vairākus gadus svārstās robežās no 4000 līdz 4500 pacientiem.

Šogad uzsākta jauna valsts programma - hronisko pacientu aprūpe, kas ir pieprasīta, un ātri ieguva atpazīstamību ārstu un pacientu vidū. Ķirurģiskajās specialitātēs – traumatoloģijā, ginekoloģijā un ķirurģijā – aktīvi darbojas jaunā programma “Īslaicīgā plānveida ķirurģija”, kas pacienta drošības apsvērumu dēļ, ļauj pie noteiktiem operāciju veidiem, pēcoperācijas periodu līdz 3 dienām pavadīt mediķu diennakts uzraudzībā.

Kā ļoti lielu ieguvumu kompleksas un pēctecīgas ārstnieciskās palīdzības nodrošināšanā vērtējam jaunu speciālistu papildinājumu mūsu rehabilitācijas speciālistu komandā. Kopš augusta rehabilitācijas nodaļas sniegtos pakalpojumus nodrošina multiprofesionāla komanda septiņās specialitātēs: viens rehabilitācijas un fizikālās terapijas ārsts, četri fizioterapeiti, viens ergoterapeits, viens audiologopēds, viens uztura speciālists, divi masieri un divas fizikālās terapijas māsas.

Īpaši vēlamies atzīmēt strauji augošo palīdzības apjomu un piedāvājumu bērniem. Klīnikas mērķis ir pieprasītāko pediatrijas specialitāšu ārstus piesaistīt konsultācijām Cēsīs, lai mazie pacienti un viņu vecāki speciālista konsultāciju saņemtu tuvāk mājām. Kopumā konsultācijas bērniem sniedz seši speciālisti: pediatrs, alergologs, endokrinologs, neirologs, pneimonologs un psihiatrs. Sākot ar nākamā gada janvāri ikmēneša konsultācijas sāks sniegt bērnu ķirurgs un dietologs. 

Klientu apmierinātība

Klīnikas pacientu apmierinātība ir tas, kas virza mūs uz priekšu. Šogad slimnīca  nav saņēmusi nevienu sūdzību, bet ir saņemtas 37 pateicības. Neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļai, bērnu slimību nodaļai ar dienas stacionāru, ķirurģijas nodaļai, iekšķīgo slimību nodaļai, reģistratūrai. Īpaša pateicība ir jāizsaka Cēsu Klīnikas ārstniecības personālam: traumatologam-ortopēdam Arnim Barkam, ginekoloģei Jolantai Krauzei, pediatrei Ilzei Dambei, internās medicīnas dienas stacionāra virsārstei Silvijai Ozoliņai un internistei Sandrai Baltrokai. Tāpat, pamatojoties uz klientu izteiktajiem ierosinājumiem, esam iekārtojuši kafejnīcu, kur izveidota arī norobežota sarunu un atpūtas vieta klīnikas apmeklētājiem, ir mainīti atsevišķu kabinetu un speciālistu darba laiki, kā arī veikti atsevišķi tehniski un infrastruktūras uzlabojumi.

Tā kā mazinvazīvā ķirurģija ir viena no Klīnikas prioritātēm ar labu attīstības potenciālu, tad bez ārstniecisko rezultātu monitorēšanas, jaunu modernu operāciju veidu un kvalitātes standartu ieviešanas operāciju riska mazināšanai un pacientu drošības paaugstināšanai, Cēsu Klīnika veic arī pacientu anketēšanu. 2018. gadā Klīnikas pacienti ir atzinīgi novērtējuši informācijas apmaiņu, aprūpes kvalitāti, kā arī komfortu klīnikas telpās – vizuālo izskatu, tīrību un temperatūru. Tāpat pacientus ir apmierinājusi arī ēdināšanas pakalpojuma kvalitāte. Anketās regulāri tiek uzsvērts, ka Cēsu Klīnikas aprūpes personāls ir atsaucīgs, laipns un zinošs. Visus anketās iegūtos vērtējumus analizējam un pieņemam lēmumus par nepieciešamajām darbībām augstākas pacientu apmierinātības nodrošināšanai.

Infrastruktūras uzlabojumi un medicīnisko tehnoloģiju attīstība

Lai panāktu kvalitatīvu un efektīvu ārstēšanu, nepieciešama ne tikai ārstu profesionalitāte, bet arī mūsdienām atbilstošas medicīniskās iekārtas. Cēsu Klīnikā šogad iegādātas vairākas jaunas medicīnas ierīces, aprīkojums un instrumenti, piemēram, endoskopu žāvēšanas un uzglabāšanas skapis, vēl viens kolonoskops, videolaringoskops, lensometrs un tonometrs oftalmologa kabinetam, anestēzijas gāzu analizators, kā arī mobils mākslīgās plaušu ventilācijas aparāts, lai nodrošinātu mākslīgo plaušu ventilāciju pacienta transportēšanas laikā. Tāpat, lai nodrošinātu efektīvu telpu un virsmu dezinfekciju, ir iegādāta virsmu dezinfekcijas iekārta. Operāciju blokā ķirurgu un ginekologu mūsdienīgu, griezienu precīzu un drošu operāciju veikšanai ir iegādāta 3 D laparoskopiskā video sistēma. Izmantojot šo metodi, samazinās operācijas laiks un palielinās pacienta drošība un operācijas kvalitāte, bet ar 3D tehnoloģiju ir nodrošināta autentiska dziļuma izpratne, kas palīdz ķirurgiem operācijas laikā veikt drošākas un precīzākas darbības. Sieviešu ambulatorās aprūpes pilnveidošanai, gada nogalē Klīnika ir iegādājusies digitālās ultrasonogrāfijas iekārtu. Jaunā iekārta nodrošina augstu izšķirtspēju izmeklējumiem, kā arī spēj novērtēt augļa attīstību un biometriju grūtniecības laikā. Svarīgi, ka tagad izmeklējumus un konsultācijas varēs veikt vienā kabinetā, nedalot konsultāciju laiku ar izmeklējumu laiku.

2018. gada laikā, esam pilnveidojuši Informācijas Tehnoloģiju infrastruktūru, veicot ārstu radiologu datortomogrāfijas attēlu apstrādes informācijas sistēmas atjaunināšanu uz jaunāku versiju, lai nodrošinātu ārstus ar modernākajiem radioloģijas attēlu apstrādes un analīzes rīkiem, kā arī, paplašinot medicīnisko dokumentu apriti elektroniskā vidē, izmantojot klīnikas informācijas sistēmu “’Ārsta birojs” un e-veselības sistēmu. 

Droša vide pacientiem un darbiniekiem ir viens no Cēsu Klīnikas stūrakmeņiem, veiksmīgai darbībai un kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanai. Domājot par to, Cēsu Klīnikā ir veikti pārbūves darbi Ķirurģijas nodaļā, Iekšķīgo slimību nodaļas 4. stāvā, kā arī endoskopijas kabinetā. Klīnikā ir izbūvētas dušas un tualetes pacientu palātās, arī pacientiem ar kustību traucējumiem. 

Uzsākti priekšdarbi Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības fonda līdzfinansēta projekta infrastruktūras uzlabošanai ārstniecības korpusā un medicīnas tehnoloģiju iegādei laika posmā līdz  2021. gadam. Mūsdienīgu, modernu tehnoloģiju iegāde sekmēs kvalitatīvu, drošu un profesionālu ārstniecības pakalpojumu nodrošināšanu.

Attēlā: Endoskopisko izmeklējumu kabinets. Sertificēta māsa Diana Gulbe.

(Rakstu iespējams izlasīt arī drukātajā izdevumā "Cēsu Vēstis", decembra numurā.)

bottom of page