top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Vēlme mūsdienīgi ārstēt un aprūpēt pacientus tiek novērtēta

3. maijā Cēsu klīnikas galvenā medicīnas māsa un projektu vadītāja Taiga Galeja Gruntmane saņēma Veselības ministrijas augstāko apbalvojumu - Atzinības rakstu - par ilggadēju ieguldījumu veselības aprūpes nozarē Latvijā.


Taiga Galeja-Gruntmane ir aprūpes vadītāja ar 26 gadu darba pieredzi, izpratni par mūsdienīgām pacientu aprūpes metodēm un atbilstošu aprūpes procesa kvalitāti, kā arī degsmi sasniegt vislabāko iespējamo rezultātu, motivējot, apmācot un gudri virzot savu komandu. Viņa ilgtermiņā vairākās slimnīcās ir modernizējusi un attīstījusi pacientu aprūpes procesus, māsu darba organizēšanu, virzījusi aprūpes standartu izstrādāšanu un ieviešanu ikdienas darbā savā darba vidē.


Ar degsmi rūpējas par māsu profesijas prestiža celšanu gan sabiedrībā, gan profesionālajā vidē. Strādājot Vidzemes slimnīcā (laika posmā no 2003. līdz 2012. gadam), Taiga Galeja-Gruntmane Latvijas Māsu asociācijas ietvaros ir piedalījusies dažādu māsu darba organizācijas un attīstības dokumentu, piemēram, veselības aprūpes mājās standarta izstrādē, kā arī bijusi darba grupā, organizējot divus Latvijas māsu, vecmāšu un ārstu palīgu kongresus. Sadarbībā ar māsu koledžām rūpējusies par māsu kvalifikācijas celšanas pasākumu rīkošanu pietuvināti dzīvesvietai, arī pati lasījusi lekcijas. Visās savās darba gaitās T.Galeja-Gruntmane ir sekmējusi izglītību aprūpes personāla vidū, veicinājusi sanitāru kļūšanu par māsu palīgiem, māsu palīgu – par māsām, savukārt vispārējās aprūpes māsas motivējusi mērķēt augstāk, iet līdzi laikam un turpināt izglītoties.


Cēsu klīnikas galvenajai medicīnas māsai rūp, lai māsas arvien izglītotos, apzinātos savu lomu, pienesumu un vērtību darbā ar pacientiem, strādājot komandā, kur māsām kā līdzvērtīgiem profesionāļiem ir savi uzdevumi komandas darbā. Palīdzība celt māsu pašapziņu īpaši šī brīža darbaspēka deficīta apstākļos ir pareizais ceļš uz izaugsmi ilgtermiņā un atbalsta arī māsu reformas mērķus un uzdevumus.


Taiga Galeja-Gruntmane prot atrast un pielietot kopīgajā darbā darbinieku stiprās puses, ieklausīties kolēģos, nevairās risināt problēmsituācijas, tādējādi iemantojot savu darbinieku un citu kolēģu cieņu un uzticēšanos. Par to liecina viņas ieguldījums Covid-19 pandēmijas laikā, nemitīgos pārmaiņu procesos nodrošinot prasībām atbilstošu, drošu pacientu aprūpes darba organizāciju, gan arī kolēģu balsojums pērnā gada nogalē, kad galveno medicīnas māsu kolēģi izvirzīja Cēsu klīnikas “Gada darbinieka” titulam.


Taigai Galejai-Gruntanei ir svarīgi redzēt un plānot veselības aprūpes procesus ilgtermiņā. Tāpēc papildus aprūpes darba vadībai viņa ir apguvusi attīstības projektu vadību, strādājot ar Eiropas fondu finansēto infrastruktūras uzlabošanas projektu ieviešanas vadību un pārraudzību gan savulaik Vidzemes slimnīcā, gan jau vairākus gadus – Cēsu klīnikā, kopumā īstenojot piecus lielus attīstības projektus. Piemēram, pēdējo gadu laikā viņas vadībā īstenots ERAF projekts “Infrastruktūras un medicīnas tehnoloģiju atjaunošana Cēsu klīnikā un medicīnas tehnoloģiju iegāde Vidzemes slimnīcā, kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai Vidzemē", projekta Nr. 9.3.2.0/18/I/019 un “Cēsu klīnikas diagnostikas korpusa energoefektivitātes uzlabošana”, projekta Nr. 4.2.2.0/20/I/015.


Savukārt šā gada 27. martā tika nodotas ekspluatācijā augstas gatavības projekta ietvaros pārbūvētās 1. – 3. stāva ārstniecības korpusa telpas: rehabilitācijas nodaļa, ambulatorie kabineti, ķirurģijas nodaļa un bērnu ambulatorie kabineti ar uzgaidāmo telpu. Šis projekts realizēts kopā ar Cēsu novada pašvaldību, izmantojot VARAM finansējumu.


Galvenā medicīnas māsa pati teic, ka attīstības projekti ir viņas papildu darbs, caur kuru viņa saņem lielu gandarījumu, jo katram projektam ir konkrēts sākums un nobeigums ar taustāmu rezultātu – pārveidotu un labiekārtotu vidi, kurā varam mūsdienīgi ārstēt un aprūpēt pacientus.


Veselības ministre kopā ar Cēsu klīnikas galveno māsu, pasniedzot ministrijas Atzinības rakstu

Attēlā no kreisās: Veselības ministre Līga Meņģelsone kopā ar Cēsu klīnikas galveno medicīnas māsu un projektu vadītāju Taigu Galeju-Gruntmani


bottom of page