top of page
  • Writer's pictureCēsu klīnika

Ēnu dienā “Cēsu klīnikā” viesojas piecpadsmit jaunieši no dažādām pilsētām

13.februārī “Cēsu klīnikā” viesojās kupls skaits 9. – 12. klašu skolēnu, kurus interesē medicīna, un vairāki no viņiem jau nolēmuši savu nākotni saistīt ar šo jomu. Savukārt klīnika bija parūpējusies par to, lai Ēnu dienas dalībnieki varētu ielūkoties daudzveidīgu profesiju pārstāvju ikdienā. Pieredzē dalījās gan ķirurgi, pediatri un fizioterapeiti, gan anesteziologs-reanimatologs, traumatologs, uzņemšanas nodaļas ārste, ergoterapeite un radiologa asistente.

“Kā jūs domājat, kuras ir divas vissvarīgākās īpašības, lai kļūtu par labu un veiksmīgu ārstu, fizioterapeitu vai medmāsiņu?” uzrunājot jauniešus, jautāja SIA “Cēsu klīnika” valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa. "Tās ir mērķtiecība un pacietība. Ir jābūt gataviem daudz mācīties, taču ar to vien nepietiek. Tieši pacietība un empātija saskarsmē ar pacientiem palīdz veikt šo atbildīgo darbu labi un panākt pozitīvu rezultātu”, skaidroja Ingūna Liepa. 

Arī “Cēsu klīnikas” galvenā ārste Anda Skrastiņa jauniešus motivēja būt mērķtiecīgiem: “Gribu jums atgādināt vienu sengrieķu teiku –  stāstu par Odiseju jeb, kā citās tautās saka –  Ulisu, kas brauca gar salu, kur brīnišķīgi skanēja sirēnu dziesmas. Lai kuģis netiktu novirzīts no kursa, viņš visiem saviem ceļa biedriem aiztaisīja ausis ar vasku un piesēja viņus pie masta, lai tie nedzirdētu šīs dziesmas un viņus nevilinātu tas, kas nav viņu ceļa mērķis.” 

Pieredzējusī ārste atsaucās arī uz ārstu dinastijas aizsācēja Paula Stradiņa ceļa vārdiem topošajiem mediķiem par to, ka sākumā visiem jaunajiem ārstiem un māsiņām godīgi un no sirds daudz jāstrādā “savam vārdam”. “Šī darba rezultātā jūsu vārds sāks strādāt jūsu labā – pacienti  gribēs ārstēties tieši pie jums. Kamēr jūs strādāsiet savam vārdam, jums bieži vien nebūs laika pat paēst. Un nebūs arī tik daudz naudas, lai varētu vakariņās izvēlēties vīngliemežus vai šampanieti. Bet tad, kad būsiet sasnieguši darba augļus, jums to visu nemaz vairs nevajadzēs, jo būsiet gandarīti par sasniegto.” 

Mēs, “Cēsu klīnikas” kolektīvs, esam patiesi priecīgi, ka jauniešiem ir liela interese par klīniku. Šogad uzņēmām “ēnas” ne tikai no Cēsīm, bet arī Rīgas, Valmieras, Smiltenes, Rūjienas un Vecpiebalgas. Ceram, kāda no mūsu “ēnām” ne tikai izvēlēsies medicīnu par savu nākamo profesiju, bet, iespējams, pēc pieciem vai desmit gadiem pievienosies klīnikas speciālistu kuplajam kolektīvam.


Jaunieši par ēnu dienu “Cēsu klīnikā”

Līva no Valmieras mācās 12.klasē. Šogad viņa izvēlējās ēnot “Cēsu klīnikas” uzņemšanas nodaļas ārsti Ināru Zandi. “Man tiešām patika, esmu priecīga par šo dienu, dakterīte ļoti daudz ko stāstīja un rādīja, arī pati uzdevu jautājumus. Šeit bija daudz pacientu”, sajūtās par ēnu dienu dalījās Līva.

Savukārt Cēsiniece Elizabete, kura mācās 11.klasē, jau tagad zina, ka nākotnē vēlēsies kļūt par fizioterapeiti. “Mēģināšu tikt budžeta grupā Stradiņos, kur mācību programma ilgs četrus gadus. Domāju, ka nopietnākais būs eksāmens bioloģijā. Mans sapnis būtu nākotnē izveidot pašai savu privātpraksi. Visvairāk mani interesētu darbs ar sportistiem,” par saviem plāniem teic Elizabete.

Par ergoterapeites Baibas Gorovenko ēnām kļuva Markuss no Valmieras (11.klase) un Elīza no Smiltenes (12.klase). Abi atzina, ka priekšstats par šo profesiju pirms tam bijis aptuvens. Runājot ar jauniešiem, Baiba Gorovenko ergoterapeita profesiju salīdzināja ar plaša spektra speciālistu, jo šajā profesijā jābūt zinošam gan par cilvēka ķermeņa uzbūvi un darbību, gan dažādām tehnoloģiskām ierīcēm, universālo dizainu un visu, kas skar darba vai mājas vides pareizu un ērtu iekārtojumu. “Ergoterapeits strādā ne tikai ar pacientiem pēc traumām, lai sekmētu kustību atjaunošanos, bet palīdz arī arodslimību gadījumos”, stāsta ergoterapeite.

Visilgāk šajā dienā ēnoja trīs jaunieši, kas bija izvēlējušies sekot ķirurgiem – Jānis un Artūrs no Cēsīm un Elizabete Kate no Vecpiebalgas. Viņiem bija iespēja novērot divas mazinvazīvās laparoskopiskās operācijas un jaunieši vienprātīgi atzina, ka tas bijis interesanti. 

bottom of page